thematika.JPG

Δελτίο Τύπου για τα Θεματικά κέντρα του 32ου ΠΦΝΦ ΕΔΟΝ

 

Σε λίγες μέρες, το 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ θα ανοίξει τις πόρτες του. Από το χώρο του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα θεματικά κέντρα, με τις δημιουργικές και πρωτότυπες κατασκευές. Σε αυτές μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν θέσεις και προτάσεις της ΕΔΟΝ σε βασικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα Θεματικά Κέντρα στο 32ο ΠΦΝΦ θα είναι τα εξής:

 

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πάλη για επανένωση

 

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού παραμένει για την ΕΔΟΝ πρώτιστη προτεραιότητα.

 

Στόχος του θεματικού είναι ο επισκέπτης να ενημερωθεί γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και για τις καταστροφικές συνέπειες από τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης ή ακόμη χειρότερα της οριστικής διχοτόμησης. Παράλληλα μπορεί να ενημερωθεί για τη δική μας αντίληψη στο Κυπριακό και γιατί η Ομοσπονδία αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου και του λαού μας. Βέβαια από το θεματικό δεν θα μπορούσε να λείπει η αντικατοχική και επαναπροσεγγιστική δράση της ΕΔΟΝ.

 

Αλληλεγγύη και αγώνας ενάντια στο Φασισμό – Ρατσισμό – Εθνικισμό

 

Δυστυχώς σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αναδύεται και πάλι ο φασισμός.

 

Στόχος του θεματικού είναι όπως ξεσκεπάσει στον επισκέπτη μέσα από παραδείγματα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμου, το βίαιο και μισάνθρωπο χαρακτήρα του νεοφασισμού σήμερα, το συστημικό του χαρακτήρα, αλλά και τη σύνδεση του με τις σημερινές αντιλαϊκές πολιτικές, αφού σε αρκετές χώρες η ακροδεξιά βρίσκεται σε κυβερνήσεις ή στηρίζει ανοικτά τέτοιες οικονομικές πολιτικές. Παράδειγμα αποτελεί το ΕΛΑΜ και ο ΔΗΣΥ στη Κύπρο. Φυσικά ο επισκέπτης στο θεματικό μπορεί να γίνει γνώστης της δικής μας αντίληψης για να απομονωθεί πολιτικά ο φασισμός, μέσα από τον αντιφασιστικό μας αγώνα αλλά και την έμπρακτη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς και την ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, ντόπιους και ξένους.

 

Τα κορυφαία εγκλήματα της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη

 

Στο συγκεκριμένο θεματικό ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα κορυφαία εγκλήματα των κυβερνώντων τα τελευταία 6 χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία, που φτωχοποιούν την πλειοψηφία του κυπριακού λαού και ευνοούν την περαιτέρω κερδοφορία μιας μικρής μειοψηφίας. Εγκλήματα που διάλυσαν την έννοια του κοινωνικού κράτους και κράτους προνοίας, που ξεπούλησαν και συνεχίζουν να ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, που αφορούν κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.

 

Σκοπός του θεματικού είναι να εκτεθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνώντων, που λειτουργούν ως οι καλύτεροι εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, παράλληλα με τη δική μας αντίληψη, την ανάγκη δηλαδή για αντίσταση, μέσα από τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού.

 

Η προστασία του περιβάλλοντος κόντρα στην πολιτική ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη

 

Η ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών που θα προφυλάσσουν και θα σέβονται το περιβάλλον είναι κάτι το οποίο απασχολεί έντονα την ανθρωπότητα, ειδικά με τις δραματικές κλιματικές αλλαγές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και άλλα τόσα που στέλνουν συνεχώς το δικό τους σήμα κινδύνου. Ανάγκη που αγγίζει και την Κύπρο.

 

Στόχος του θεματικού είναι όπως ο επισκέπτης γίνει γνώστης παραδειγμάτων που το περιβάλλον πέφτει θύμα των πολιτικών ή της ανοχής των κυβερνώντων, παράλληλα με την ανάδειξη του ρόλου όμοιων πολιτικών εις βάρος του περιβάλλοντος, σε διεθνή κλίμακα και στα πλαίσια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Στο θεματικό μπορεί ο επισκέπτης να ενημερωθεί για την δική μας αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα κοινωνία για την οποία παλεύουμε, αυτή του σοσιαλισμού, που στη φύση της έχει πάνω από όλα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

75 χρόνια ΑΟΝ – ΕΔΟΝ

 

Στο χώρο του Φεστιβάλ ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί και για τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς της ΕΔΟΝ, με αφορμή τα 75 χρόνια ζωής της ΑΟΝ –ΕΔΟΝ.

 

Επιτροπή Θεματικών Κέντρων